top of page

MANUALNA TERAPIJA

Manipulacija fascij po STECCU

Manipulacija fascij je postopek manualne terapije, ki ga je na osnovi empiričnih izkušenj in znanstvenega raziskovanja razvil Luigi Stecco. Fascija ali mišična ovojnica je mehko tkivo, ki ima lastnost spreminjanja svoje konsistence. Če je fascija izpostavljena škodljivim vplivom, lahko pride do neravnovesja v hialuronski kislini, zaradi česar fascija izgubi elastičnost, in postane rigidnejša. S terapevtskim postopkom poskušamo ponovno vzpostaviti njeno elastičnost, s tem pa vplivamo na zmanjšanje bolečine in izboljšanje gibljivosti telesnih segmentov.

 

Terapija se uporablja pri obravnavanju akutnih in kroničnih bolečin gibalnega sistema, pri tenzijski glavobolih, preobremenitvenih sindromih, pri poškodbenih stanjih mišično-skeletnega sistema (slaba mišična aktivacija, izguba medmišične koordinacije, zmanjšana gibljivost).

terapija 000104a.jpg

Bownova terapija

Bownova terapija je celosten pristop, kjer z nežno manualno tehniko vnašamo dražljaje preko mišičnih tkiv in fascij. Z bownovimi potezami tvorimo odzive v telesu, ki vodijo do sistematskih sprememb – vzpostavljamo ravnovesje na nevrološkem, hormonskem, limfatičnem, energetskem in čustvenem sistemu ter vplivamo na zmanjšanje miofascialne napestosti. Posebnost tehnike je, da so med posameznimi potezami kratki 2-minutni premori. V tem času pustimo telesu, da se odzove na vnesene dražljaje. Zaradi nežnega pristopa jo lahko uporabimo v vseh starostnih obdobjih – od rojstva do pozne starosti.

 

Bownovo terapijo uporabljamo pri različnih stanjih:

 

- akutni in kronični problemi mehkih tkiv,

- športne poškodbe,

- bolečine,

- motnje v dihalnem, prebavnem, reprodukcijskem in hormonskem sistemu,

- migrene, sinuzitis,

- kronična utrujenost, blaga oblika depresije, anksioznost,

- lajšanje simptomov Parkinsonove bolezni, multiple skleroze, fibromialgije

- pri dojenčkih (kolike, refluks) in otrocih (cerebralna paraliza),

- lajšanje nelagodnosti med nosečnostjo, porodom, po porodu,

- organske motnje, problemi z zobmi, ustno votlino in čeljustjo,

- preventiva, sprostitev, kontrola stresa,

- podpora rehabilitaciji po operacijah.

 

Terapija pri odraslih traja 45 do 60 minut, pri dojenčkih pa 20 do 30 minut. Terapijo se izvaja 3 -5x z vmesnimi tedenskimi premori.

Terapija miofascialnih prožilnih točk

Ortopedska medicina CYRIAX

terapija 00080a.jpg

Terapevtska masaža hrbta

in

športna masaža

terapija 00050a.jpg
bottom of page